Natuurlijk messing verandert na verloop van tijd van kleur door de oxidatie van het oppervlak. Dit proces heet patina en kan messing een mooie, antieke uitstraling geven. Als je de originele messingkleur wilt behouden, moet je je kraan regelmatig schoonmaken en onderhouden.
Zuurstof komt in contact met het messing oppervlak, wat leidt tot een chemische reactie. Dit vormt een dun laagje koperoxide op het oppervlak, wat resulteert in de karakteristieke aanslag of patina die zich na verloop van tijd ontwikkelt. Hoewel geoxideerd messing er niet altijd zo mooi uitziet als in zijn oorspronkelijke staat, zorgt dit oxidatieproces ervoor dat het messing een beschermende laag krijgt die verdere corrosie of schade voorkomt.
Verschillende factoren dragen bij aan het dof worden van messing. Omgevingsfactoren, zoals een hoge luchtvochtigheid en blootstelling aan vervuilende stoffen, versnellen het oxidatieproces. Daarnaast kan direct contact met stoffen zoals oliën, zuren of zwavelhoudende verbindingen, die vaak aanwezig zijn in onze dagelijkse omgeving, de vorming van aanslag versnellen. Zelfs de natuurlijke oliën van onze huid kunnen, wanneer ze op messing oppervlakken terechtkomen, bijdragen aan het donkerder worden.
Geoxideerd messing kan verschillende verschijningsvormen aannemen, afhankelijk van de mate van oxidatie en omgevingsfactoren. Hier volgen enkele veelvoorkomende kenmerken:
Onthoud dat het uiterlijk van geoxideerd messing varieert door factoren als vochtigheid, blootstelling aan chemicaliën en behandeling. Regelmatig schoonmaken kan de oorspronkelijke glans behouden, maar het doffe en verouderde uiterlijk van natuurlijk messing is geen defect en valt niet onder de garantie. Dit is meer een effect van dit materiaal en het uiterlijk hangt af van hoe vaak en op welke manier je het onderhoudt.
________________________________________
1. Gebruik een microvezeldoekje
Begin met het schoonmaken van messing met heet zeepwater en een microvezeldoekje. Microvezeldoeken bestaan uit heel veel kleine vezels die er goed in slagen om kleine deeltjes op te vangen en te verwijderen.Ze zijn ook ongelooflijk zacht en zacht, dus ze zullen geen krassen maken op je koperen voorwerp.Dompel het doekje in het water en schrob alle oppervlakken. Gebruik daarna een schone tandenborstel om alle kieren aan te pakken.Spoel af met warm water en droog grondig.
2. Met ketchup
Voor hardnekkiger vlekken op messing kun je ketchup proberen. Ketchup bevat zure ingrediënten, zoals tomaten en azijn, die reageren met messing aanslag en helpen om het op te lossen.Je kunt om dezelfde reden ook tomatenpuree en tomatensaus gebruiken. Wrijf gewoon een dun laagje ketchup op het messing, laat het ongeveer een uur zitten om zijn magie te laten werken en maak het stuk vervolgens schoon met een microvezeldoek en heet zeepwater.
3. Met een pasta van azijn, zout en bloem
Een andere manier om messing schoon te maken is door een pasta te maken van ½ theelepel zout, ½ theelepel bloem en ½ kopje witte azijn. Het zuur van de azijn lost aanslag op, terwijl het zout met zijn zacht schurende textuur hardnekkige vlekken kan verwijderen.Ondertussen houdt de bloem alles bij elkaar om een pasta te vormen die gemakkelijk te bewerken is.Breng de pasta aan op het messing en laat het maximaal een uur zitten. Spoel het af met warm water en boen het droog met een microvezeldoek.
4. Met citroensap
Een andere effectieve, natuurlijke reinigingscombinatie voor messing is zout en citroen. Het zuur van citroen in combinatie met de zacht schurende textuur van zout lost vuil en aanslag op en schrobt het vervolgens weg.Zo doe je dat:
6. Met citroen en zuiveringszout of wijnsteenbakpoeder
Net als tandpasta zijn zuiveringszout en wijnsteenbakpoeder milde schuurmiddelen waarmee je hardnekkige vlekken op messing kunt aanpakken.Je kunt beide voor deze methode gebruiken.Meet om te beginnen 1 theelepel zuiveringszout of wijnsteen af en combineer dit met 2 theelepels citroensap.Meng het tot het een pasta vormt.Gebruik een microvezeldoek om de pasta op alle oppervlakken aan te brengen voordat je het afspoelt met warm zeepwater.
V: Roest messing?
- Nee, messing roest niet.Om te kunnen roesten moet een metaal ijzer bevatten, dat met water en zuurstof reageert tot roest.Messing bestaat voornamelijk uit zink en koper. Als er wat ijzer in zit, is dat niet genoeg om roest te vormen.
V: Hoe voorkom je dat messing dof wordt? Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat messing dof wordt en zijn glans behoudt: